Livstilsblogg

Jag skriver för att foga samman tillvarons olika essenser. Inte för att gå emot rådande ideal utan för att få ett bra liv. Förresten så finns det många rådande ideal jämsides och hittar man inget man trivs med så får man skapa sig något eget.

tisdag 20 april 2010

Hur vanlig då?

Jag läser i tidningen att stödet för kungahuset minskar. Själv tillhör jag dem som inte gillar monarkin, men hoppas vid min gud att det skall bli självreglerande, att de kungliga själva skall avsäga sig sin kunglighet, så småningom. Victorias barn kanske. Riksdagen kommer aldrig göra något åt saken, eftersom bilderna av kungahuset är så personliga så att avsätta kungahuset skulle mer vara som ett personligt påhopp på de kungliga mer än att byta statskick.

Bilden av kronsprinsessans gemål, som vanlig, den retar mig. Hur vanlig är man när man äger ett gym på Östermalm? Umgås i hans kretsar? I ibland när man läser verkar det som att det till och med är synd om denne Westling för att han är så vanlig.
Kom igen om hon han varit volvoarbetare med radhus i Gråbo, då hade man kunnat prata om vanlig. Men Daniel Westling, nej, som kommer från Ockelbo och har en pappa som är socialchef eller vad det nu var. Även om det inte är samhälletsbotten så är det väl ändå en lite mer än vanlig position. Grejen är väl att trots att Westling inte kom från de allra torftigaste förhållandena så har han gjort en klassresa. Det verkar fortfarande vara något laddat i Sverige. Rika är bäst om de varit rika från början, fattiga som blir rika har något skamligt över sig. De luktar.

Ja vanligheten. GP är en tidning som jag läser varje morgon. Den har blivit bättre på vissa sätt på sista tiden. På helgerna när vi läser Dn också så kan man se med blotta ögat att GP är tjockare. De har bra krönikörer och intressanta reportage. Men Gp börjar bli en extremt uteslutande tidning, där man lägger allt mer tid på borgerliga livstilsreportage och pratar om en liten klick av göteborgarna som om de vore en majoritet. Kom igen, gör ett inredningsreportage hos en trångbodd syriansk familj på Hjällbogärdet, det hade varit intressant. Att göra snyggt när man har mycket av både pengar, yta och den rätta bildningen är ingen konst. För frågan är väl också vilka estetiska ideal man lyfter fram. Det som syns i dag är ganska strömlinjeformat och därför uteslutande och normgivande. Snart kommer en ny variant av Ludde Norströms Lortsverige, men den gången kommer det att handla om stil det är jag säker på . Förresten tvprogrammet Rent hus var väl också en version av Lortsverige skulle man väl kunna säga.

Vad jag är ute efter att det finns en ganska stor procent av människor som aldrig innesluts i de allmängiltiga retoriska referenserna.. Som om de inte vore. Det är synd och skam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar