Livstilsblogg

Jag skriver för att foga samman tillvarons olika essenser. Inte för att gå emot rådande ideal utan för att få ett bra liv. Förresten så finns det många rådande ideal jämsides och hittar man inget man trivs med så får man skapa sig något eget.

måndag 4 oktober 2010

Starke man ingen parodi

Jag har sett avsnitt 2 av SVT:s Starke man och inser att det är som min kollega sa, att det är för nära verkligheten för att vara parodi. I dag läste jag också i tidningen att Anette Winter, chef på Göteborgs Energi avgår efter avslöjanden i Uppdrag granskning, där hon i inspelning pressade en konsult att svara på ifall hon varit i kontakt med medierna. I samma program får man också höra både Anette Winter och hennes chef v.d. Anders Hedenstedt säga att Winter berättat för honom om samtalet hon haft med konsulten och han hade inte sagt något speciellt om det.

Men hallo! Det är ju Hedenstedt som skulle gått! Är inte han som VD ytterst ansvarig? Han skulle berättat för Winter att hon begått ett lagbrott, själv ringt upp konsulten och bett om ursäkt, samt själv närvarat vid ett samtal mellan Winter och konsulten där Winter bad om ursäkt. Kan det verkligen finnas något annat tillvägagångsätt? Jag fattar inte riktigt vad de inte fattar. Är det så sablans svårt att kunna förstå skillnaden på rätt och fel? Nej det handlar om hierarkier, att offra någon som inte är allra högsta hönset.

Detta med chefer som skyddas, som man lyder bara. Som gör att exempelvis ett helt gäng snickare skriver bluffakturor. Jag trodde att vi kommit längre, att vi hade fackföreningar, medbestämmande och en tro på att alla har lika värde. Men så är det alltså inte. I Göteborg stad jobbar jag. På min arbetsplats får vi tillbaka kvitton om vi någon gång köpt fika för 50 kronor med frågan "till vad användes fikat?" På andra ställen går hur stora bluffakturor som helst igenom och ger chefer lyxiga badrum, vilket i sin tur ger skolor sopig standard, eftersom vi inte har råd att laga saker till dem då alla pengar går till lyxrenoveringar. Vi har heller inte råd att ha humana barngrupper i förskolan eller att ge fritidsbarn som kommer klockan sju frukost. I en skola som jag skrev om häromledes där de delar ut datorer till alla elever från år sex för att locka till sig elever. Men man heller inte råd att ta in några vikarier när lärarna är sjuka. Ryktet säger också att man använts de statliga "Borgpengarna" som tilldelades kommunerna i början av året till att köpa datorerna för. Hur förklarar man då för lärarna om att man har råd med datorer men inte personal. Som alltid i kommunen. Man slingrar sig och säger att det inte är samma budget, för något måste man ju hitta på .

Det var som jag läste i denna blogg alldeles nyss, att Göteborg stinker som gårdagens blöjor. Jag har ett förslag. Ge Anders Hedenstedt på Göteborgs Energi sparken som VD och ge honom istället ett jobb som telefonförsäljare för sitt eget energibolag. Det skulle få ner honom på marken. Skicka resten av packet som ni ingår i förundersökningen på boot camp med avprogrammering. Förresten vilken grundlag är det som säger att den som en gång varit chef alltid skall fortsätta vara chef? Just den inställningen borde vara grymt diskvalificerande för alla chefer. Det är så enkla saker det handlar om. Att åtminstone försöka tro att alla människor har lika värde. Hade man verkligen trott på det så hade det aldrig blivit så här.

Det lär inte direkt vara någon tillfällighet att Bandidos var inblandade när det nya polishuset byggdes på Hisingen. Inte för att jag på något sätt tror att någon ansvarig visste detta. Men det finns något i moralen (lite motsägelse eftersom den knappt verkar existera), de fransiga kanterna, som gör att gäng som Bandidos både kan och får för sig att nästla sig in i sådana här affärer.

Men man får ju vara himlans glad i alla fall att det finns program som Uppdrag granskning. Som ger oss alla på golvet en möjlighet att tro på rätttvisan.

9 kommentarer:

  1. Håller inte med dig om att det är VDn som gjort fel och ska avgå. Med ditt resonemang så måste man ju i så fall anta att VDn alltid ska avgå så fort det begås ett allvarligt fel i ett bolag eftersom VDn alltid är ytterst ansvarig, och det blir ju ohållbart.

    Anette Winter gjorde fel, och hon ska ta konsekvenserna för det felet hon begått.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att Winter också begått ett allvarligt brott. Det hon sa var ju bara förfärligt. Man ryser vid tanken på att behöva ha en chef med sådana chefsmetoder. Hon är ju föremål för en polisutredning. MEN VDn spelade inte med öppna kort, sa inte ens till Winter att hon gjort fel eller än mindre polisanmälde, trots att han visste. Det är ett handlande som är totalt förkastligt ( att okeja sina anställda begå sådana brott. ) Om han inte tyckte det var okej men var för mesig för att säga något om det så passar han ändå inte jobbet som VD Jag tycker den kända dialogen mellan VDn och WInter, det, som de själv sagt i Uppdrag granskning, tyder på stort samförstånd. VDn har i detta sammanhang har bara sluppit undan trots att han öppet medverkat till brott. Dessutom så tycker jag faktiskt att chefer för allmännyttiga företag skall ha lite bättre moral än chefer i det privata, inte som här, sämre.
    Winter kommer att få gå, hon har alla bevis emot sig och att hon själv sagt upp sig tar hon bara sympati poäng på.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med dej Karin!
    Du har helt rätt!
    En chef som inte vågar säga ifrån och ge henne sparken. Utan istället understödjer hennes brott.
    Det är ynkligt :-(
    Tyvärr finns det en kultur som alltid gör att cheferna landar på fötterna.
    Om vi kunde sätta stopp för det.
    Och dessutom få pengarna att användas till vettiga saker...
    Av någon anledning är det oftast fel personer som blir chefer.
    Hur det nu kommer sig?

    SvaraRadera
  4. Ja inte vet jag att varför det är fel personer som blir chefer. Kanske för att chefer rekryterar chefer? Men det finns bra chefer också måste vi väl säga. Jag har haft många bra chefer.

    SvaraRadera
  5. Men jag tror också att ibland bland folk att från övermedelklassen ser det som en mänsklig rättighet att bli chef, allt annat ses som ett misslyckande.

    SvaraRadera
  6. Får ungarna inte frukost på fritids?
    Det kan väl ändå inte vara sant?

    SvaraRadera
  7. Jo det är sant! På Nordhemsskolan i Linnestaden i Göteborg får barnen inte längre någon frukost. Ring och hör efter så får du veta!

    SvaraRadera
  8. Jag tror dig,förstås.
    Men det är för dj-ligt.
    Så borde det inte få gå till.
    Man börjar ju undra hur våra pengar egentligen används.

    SvaraRadera
  9. Ja även om man vet att det är sant så är det liksom svårt att tro på det. Men det är ju inte samma pengar får vi väl återigen veta om vi frågar. Det är detta som kallas falsk matematik.

    SvaraRadera