Livstilsblogg

Jag skriver för att foga samman tillvarons olika essenser. Inte för att gå emot rådande ideal utan för att få ett bra liv. Förresten så finns det många rådande ideal jämsides och hittar man inget man trivs med så får man skapa sig något eget.

torsdag 1 oktober 2009

till Ethel stadsdelsnämndens ordförande

I dag var jag på ett dialogmöte om Hagas framtid. Haga är en del av stadsdelsnämnden där jag bor. I går fick jag besked genom tidningen att vårt bibliotek, Linnéstadens bibliotek skall lägga ner. Därför var vi några stycken, säg 20-30 personer som kommit till dialogmötet för att diskutera just biblioteksnedläggningen.
Förslaget till beslutet kom från stadsdelsnämndens ordförande Ethel Sjöberg under helgen, två dagar innan själva beslutet. Hon hade inte brytt sig om att invänta några av tjänstemännens konsekvensförslag. Märkligt att förslaget kommer så sent. Ja Ethel verkade vara tagen på sängen av att vi kom dit, vilket i sig är nästan obegripligt. Hon ville diskutera Hagas framtid, som om att nedläggningen av biblioteket inte har med det att göra.Hennes förståelse för konsekvenser av beslut verkar vara närmast obefintlig. Det verkade över huvud taget som att hon har väldigt dålig koll på hur man arbetar på ett bibliotek. När någon frågade vad hon skulle spara, hur besparingen skulle gå till, då hade hon inget riktigt svar. Däremot hade hon desto fler svar att ge på hur vi skulle bete oss, vad vi fick prata om och inte. Hon pratade också om att det fanns långt gångna planer på att slå ihop vårt bibliotek med Majornas, vilken en politiker från Majorna som råkade vara där sedan förnekande.

Sen pratade man om att förlägga biblioteksverksamheten till skolan. Skolbibliotek är bra, men folkbibliotek är något annat. En del barn gillar inte skolan, för dem blir folkbibliotek symbol för fristad. I Göteborg och även nu den nya regeringen är man som tokiga i att koppla all barnkultur till skola och förskola. Det är bra med kultur i skolform. Men kulturen som finns i skolan kan aldrig frigöra sig från de prestationskrav som skolan bör stå för. Kultur står för motsatta värden, det är därför den behövs! Det är därför viktig med kulturinstitutioner för barn som inte är kopplade till skolan, det visar forskningen. Att man pratar så lite om detta är sorgligt. Nu skall man mäta allt, det är viktigt, därför kopplar man allt som finns till skolan.
Som om man inte tror på kulturens egen kraft, och det är väl där problemet ligger. Det är ungefär som man säger "Vi fattar inte riktigt varför, men räkna är vi ju bra på, och lärarna är bra på att räkna." Ja ja, jag vill bara säga att för att barnkulturen skall nå ut så måste den vara tillgänglig för barn i deras närmiljö, som symbol, mötesplats m.m. Om man verkligen tror att den är viktig och det tror jag.Nu är det verkligen dags att sova.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar