Livstilsblogg

Jag skriver för att foga samman tillvarons olika essenser. Inte för att gå emot rådande ideal utan för att få ett bra liv. Förresten så finns det många rådande ideal jämsides och hittar man inget man trivs med så får man skapa sig något eget.

måndag 26 januari 2009

Berättelser

Min tro på berättelser är ortodox. Jag tror att det är berättelserna som gör människorna, som får oss att bestämma oss för ett upplägg. Allt vi hört och sett bildar ett mönster som vi kan ta till oss, som vi sedan återanvänder för att förklara våra egna liv. Vilka vi är och vilka slags händelser som präglat oss får vi klarhet i genom att foga samman alltsammans i historien om oss själva. De regler och tabun som vi förhåller oss till har också ofta en bakgrund i berättelser, som exempelvis Moses och stentavlorna. En människa utan ett sammanhang, som inte kan förklara sig mer än i korta osammanhängande brottstycken blir inte trodd. För att bli accepterad så skall du berätta något om dig själv, tycker lyssnaren att berättelsen bra och lätt att känna igen sig i har du nått fram till den människan.

Här kommer jag tillbaka till mitt resonemang om lyckan. Utgivningen av handböcker om hur man finner det lyckliga livet har exploderat. Alla ger de råd om hur enkelt det är att maximera lyckan om du bara vill, bara du inte är för lat. I dessa manualer finns alla möjligheter bara du kan fokusera ordentligt i nuet. Vilket man kan tänkas lyckas med ett tag och sedan när det inte går längre eftersom det är omöjligt för någon att vara på topp en längre tid, får man reda på att det beror på den egna oförmågan, att man varit en sämre slags människa.

Vad jag vill komma till är att dessa böcker eller rådgivare, har sitt ursprung i berättartraditionen om den amerikanska drömmen: - The selfmade man. Puritanska nybyggare som kom till en ny världsdel för att bygga upp ett nytt land. Den amerikanska berättelsen är övertygande och stark. Kanske för att den ger ett hopp för den enskilda människan, att det finns en chans för oss alla oavsett bakgrund. Men bara för att en berättelse är övertygande och stark betyder det inte att den är sann. Men den frodas, utvecklas och fängslar, fast utan att kunna ge alla svar, utan någon ordentlig konkurrent. Vissa svar får man kanske söka på annat håll, i andra berättelser. Bara vi bevarar förmågan att höra andra slags berättelser. Annars kommer berättelsen om världen gå sönder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar